• nl
    • en

Onderzoek

Sieske Franssen

Positie
AIO

E-mail
sieske.franssen@maastrichtuniversity.nl

Thema's

  • - Belonende waarde van voedsel en eten
  • - Cognitieve processen en denkfouten
  • - Craving (sterke drang om te eten)
  • - Executieve functies & cognitieve controle
  • - Hersenprocessen
  • - Obesitas

Wie is niet bekend met de beroemde Pringles slogan ‘Once you pop, you just can’t stop’. Mijn promotietraject gaat precies over dit phenomeen, dat je ‘denkt’ dat je niet (of juist wel) kan stoppen met iets lekkers te eten. Hoe kan zo’n overtuiging eetgedrag beïnvloeden? Daarbij zijn we speciaal geïnteresseerd in wat de consequenties van deze overtuiging kunnen zijn voor je biologische mechanismen.

Het doel van mijn project is om de invloed van zulke cognitieve factoren, of mindsets, op biologische mechanismen en eetgedrag te onderzoeken. Om dit te beantwoorden, wordt een interdisciplinaire aanpak gebruikt, waarin de velden van neurowetenschappen, psychologie, humane biologie en neuro-economie samen komen. Een mindset kan worden gedefinieerd als de overtuigingen, assumpties, gedachtes en verwachtingen die iemand heeft. De mindsets waar wij in geïnteresseerd zijn, zijn het gevoel van controle of verlies van controle over voedsel inname. De biologische mechanismen zijn neurale correlaten en hormoonhuishouding. Neurale correlaten worden gemeten door middel van functionele MRI (fMRI), waar de interessegebieden de cognitieve controle en belonings-gerelateerde hersengebieden zijn. De hormoonhuishouding wordt onderzocht door de darm hormonen GLP-1 en ghreline (geassocieerd met honger en verzadiging), die worden gedetermineerd aan de hand van bloed samples. Daarbij zijn we ook nog geïnteresseerd in het effect van een mindset op de daadwerkelijke voedsel inname. In het kort wordt verwacht dat een specifieke mindset de darm-brein interactie kan reguleren en daarmee ook het eetgedrag. Daarnaast zal ook de invloed van markering en consumentengedrag op deze mechanismsen onderzocht worden aan het eind van mijn project.

Voordat ik begon te werken als een AiO (vanaf januari 2015), heb ik de bachelor Beta-Gamma met major Psychobiologie en onderzoeksmaster Neurobiology aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. Tijdens mijn onderzoeksmaster heb ik twee lange stages afgerond, waar ik ervaring heb opgedaan in functioneel en anatomisch MRI onderzoek.

 

Tutorschap (tot nu):

Methods of cogntive neuroscience