• nl
    • en

Maatschappelijke verantwoordelijkheden

Onderwijs

Onze eerste maatschappelijke verantwoordelijkheid is het geven van excellent onderwijs aan de Universiteit Maastricht. Elk senior lid van ons eetlab besteedt om en nabij de 50% van zijn of haar werkweek aan onderwijs.

Bevindingen

Daarnaast presenteren we de bevindingen uit ons onderzoek veelvuldig aan wetenschappers, behandelaars, en het ‘grote’ publiek, door middel van academische lezingen, professionele lezingen, workshops en publiekslezingen. We geven soms ook colleges voor tieners en kinderen, in het kader van TeenzCollege en KidsCollege. Regelmatig verzorgen we workshops en training in klinische vaardigheden voor professionals in de (geestelijke) gezondheidszorg (GZ en GGZ).

Ook schrijven we jaarlijks artikelen over onze bevindingen en de klinische en/of maatschappelijke implicaties daarvan, in Nederlandstalige tijdschriften voor professionals.

Samenwerking

We geven veel tijdrovende interviews.

We maken deel uit van diverse maatschappelijke commissies en werkgroepen, zoals de Zorgstandaard Eetstoornissen (Mulkens, Jansen); de Externe Advies Commissie voor het German Competence Network Obesity (Jansen); Nationale Gezondheidsraad commissie “Preventie van obesitas en het risico op eetstoornissen”(Jansen); nationale commissies voor de ontwikkeling van richtlijnen voor de behandeling van eetstoornissen (Jansen) en obesitas (Mulkens); het gebiedsbestuur Maatschappij en Gedragswetenschappen (MAGW) van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) (Jansen), om er enkele te noemen.

LONTE

Recent publiceerden Anita Jansen en Sandra Mulkens twee Nederlandstalige i-books (“leren om niet te eten”; LONTE) voor behandelaars in de gezondheidszorg. De boeken staan vol filmfragmenten die het gebruik van cognitieve- en gedragstechnieken voor de behandeling van obesitas demonstreren.