• nl
    • en

Onderzoek

Anouk Hendriks

Positie
AIO

E-mail
anouk.hendriks@maastrichtuniversity.nl

Thema's

  • - Smaak en verzadiging

Sinds oktober 2017 ben ik als AIO werkzaam bij het Laboratory of Behavioral Gastronomy (LABEGAS) binnen het ‘Centre for Healthy Eating and Food Innovation’ (HEFI) van Campus Venlo van de Universiteit Maastricht. Daar houd ik mij bezig met onderzoek naar sensorisch specifieke verzadiging. Sensorisch specifieke verzadiging houdt in dat wanneer je herhaaldelijk een specifiek voedingsmiddel consumeert, je waardering voor dit voedingsmiddel afneemt ten opzichte van de waardering voor andere voedingsmiddelen die je niet hebt gegeten. Dit proces zorgt er dus voor dat ik na het herhaaldelijk consumeren van chips, deze steeds minder lekker ga vinden, terwijl ik chocolade (dat ik niet gegeten heb) wel nog altijd even lekker vind.

In mijn onderzoek bekijk ik hoe deze sensorisch specifieke verzadiging werkt en of deze beïnvloed kan worden. Variatie in een maaltijd (verschillende voedingsmiddelen) lijkt er bijvoorbeeld voor te zorgen dat mensen meer eten, doordat het langer duurt om verzadigd te raken voor een gevarieerde maaltijd dan voor een beperkte maaltijd. Vragen waar ik mij ook mee bezig houd zijn bijvoorbeeld: heeft de omgeving waarbinnen een maaltijd plaatsvindt invloed op sensorisch specifieke verzadiging, of kunnen de kenmerken van een maaltijd of voedingsmiddel zelf (zoals complexiteit) de ontwikkeling van verzadiging beïnvloeden?

Het doel van mijn project is om een beter beeld van deze invloeden op sensorisch specifieke verzadiging te ontwikkelen en daardoor meer kennis te creëren over belangrijke factoren in het plannen van maaltijden, voedselinname en verzadiging.