• nl
    • en

Onderzoek

Valerie Monpellier

Positie
aio

E-mail
valerie.monpellier@maastrichtuniversity.nl

Thema's

  • - Interventies / behandeling
  • - Lichaamsbeeld

ONDERZOEK

Ernstig overgewicht is een veel voorkomend probleem in de huidige maatschappij. Bij ernstig overgewicht is er vaak ook sprake van medische problemen, zoals een hoge bloeddruk en suikerziekte (diabetes mellitus). Een deel van de patiënten met ernstig overgewicht komt in aanmerking voor bariatrische chirurgie.

Bariatrische chirurgie is het type chirurgie waarmee ernstig overgewicht en de medische problemen die bij overgewicht optreden behandeld kan worden, een voorbeeld is een maagband of een gastric bypass. Bij deze operaties wordt een verandering in het maag-darmkanaal aangebracht waardoor patiënten vaak minder kunnen eten, maar ook minder voedingsstoffen opnemen. Bij de meeste patiënten leidt bariatrische chirurgie tot veel gewichtsverlies, helaas is dat niet bij iedereen het geval. We denken dat verandering van gedrag, met name eetgedrag en beweeggedrag, veel invloed heeft op het gewichtsverlies; echter dit weten we niet goed. Met mijn onderzoek gaan we kijken naar de zaken die van invloed zijn op het gewichtsverlies.

Daarnaast heeft een deel van de patiënten na het gewichtsverlies veel huidoverschot. Dit huidoverschot kan verschillende klachten geven. Een deel van de patiënten krijgt hiervoor een operatie van de plastisch chirurgie, waarbij het huidoverschot behandeld wordt. Wij kijken bij mijn onderzoek ook naar de verschillen tussen patiënten die wel en geen operatie hebben gehad voor het huidoverschot.

OVERIGE TAKEN

Naast het onderzoek werk ik ook als arts bij de Nederlandse Obesitas Kliniek. De Nederlandse Obesitas Kliniek verzorgd een traject rondom bariatrische chirurgie gericht op gedragsverandering. Tijdens mijn werk als arts verzorg ik de screeningen en medische controles van de patiënten die bariatrische chirurgie ondergaan.