• nl
    • en

Research

Iris Janssen

Position
AIO

E-mail
iris.janssen@maastrichtuniversity.nl

Thema's

  • - Interventies / behandeling
  • - Lichaamsbeeld

Onderzoek

Mijn onderzoek is gericht op obesitas en binge eating disorder (ofwel vreetbuienstoornis). Binnen dit veld ben ik geïnteresseerd in metabolisme, de rol van cognities en hun relatie met eetgedrag. Hoe kan het dat sommige mensen het idee hebben dat ze veel minder kunnen eten dan anderen zonder dik te worden? Kunnen we dit verklaren door verschillen in metabolisme of zou er een andere oorzaak kunnen zijn?
Daarnaast kijk ik naar de rol van beelden die mensen met binge eating disorder hebben. Hierbij kan het gaan over beelden gerelateerd aan eetbuien maar ook beelden die te maken hebben met eerdere traumatische of andere negatieve ervaringen. Uit eerder onderzoek weten we dat mensen met binge eating disorder, maar ook mensen met obesitas, vaak in het verleden negatieve ervaringen hebben meegemaakt. Zij zijn, bijvoorbeeld, erg gepest om hun uiterlijk of gewicht of zijn slachtoffer geweest van seksueel geweld. Ik ben daarom geïnteresseerd in behandeltechnieken die zouden kunnen helpen bij het verwerken van de herinneringen van deze negatieve gebeurtenissen.
Voor ik begon als AiO bij de Eetgroep in juni 2016 heb ik de Bachelor Psychology and Neuroscience gedaan, gevolgd door de onderzoeksmaster Cognitive and Clinical Neuroscience met als specialisatie Psychopathology aan de Universiteit Maastricht. Tijdens mijn onderzoeksmaster heb ik onderzoek gedaan naar de noodzaak van cognitieve uitdaging voorafgaand aan Imaginatie met Rescripting in een studentenpopulatie met milde psychische klachten. Daarnaast heb ik een klinische stage gelopen binnen Virenze-RIAGG Maastricht bij het team Angst-, eet-, en somatoforme stoornissen.

Onderwijs

Ik ben betrokken bij verschillende blokken als tutor of coördinator waaronder Bad Habits, Clinical Assessment Skills, Angststoornissen en Anamnese. Daarnaast vind ik het ook leuk om studenten te begeleiden bij schrijfwerk zoals bachelors thesis en keuzevakken over onderwerpen gerelateerd aan mijn onderzoeksveld. Hierbij kan het gaan over obesitas, binge eating disorder, metabolisme en klinische behandelingen van eetstoornissen.

Klinisch werk

Naast mijn werk aan de universiteit werk ik als therapeut bij Virenze-RIAGG Maastricht binnen het team Angst-, eet-, en somatoforme stoornissen.