• nl
    • en

Research

Ghislaine Schyns

Position
aio

E-mail
ghislaine.schyns@maastrichtuniversity.nl

Thema's

  • - Craving (sterke drang om te eten)
  • - Eetbuistoornis
  • - Gewichtsverlies en lijnen
  • - Interventies / behandeling
  • - Leerprocessen (conditionering)
  • - Lichaamsbeeld
  • - Obesitas

Onderzoek

Trek om te eten. Hoe leer je dat af? Dat is het hoofdthema van mijn onderzoek. Bekend is dat mensen aankomen als ze meer energie binnenkrijgen dan ze verbruiken. Immers: ‘Ieder pondje gaat door het mondje’. Mensen die meer eten dan ze nodig hebben, doen dit niet louter om hun honger te stillen. Wij denken dat dit overeten wordt veroorzaakt doordat mensen zichzelf hebben aangeleerd om te eten door bepaalde ‘cues’, voorspellers voor voedselinname. Een cue kan bijvoorbeeld zijn het zien van een snackbar. Net als het belletje bij de hond van Pavlov, kan het zien van een snackbar ervoor zorgen dat verteringsprocessen in gang worden gezet en de persoon grote trek krijgt in eten. Maar cues kunnen bijvoorbeeld ook geuren, emoties of momenten van de dag zijn. Om deze ‘cue reactiviteit’ te stoppen, moet de associatie tussen de cue en eten doorbroken worden: door extinctie. Extinctie kan bereikt worden door cue exposure. In mijn onderzoek bekijk ik hoe we cue exposure effectief kunnen aanbieden aan mensen die willen afvallen, zodat we straks duidelijke aanbevelingen kunnen doen om de heersende afvalmethoden te verbeteren.

Onderwijs

Als tutor ben ik actief bij verschillende vakken van de opleiding Psychologie (faculty of Psychology and Neuroscience) en Mental Health (faculty of Health, Medicine and Life Sciences). Ook begeleid ik bachelor- en masterstudenten bij onderzoek en bij het schrijven van theses, en ik verzorg verschillende colleges voor bachelor- en masterstudenten bij FPN en University College Venlo. Ik geef ook regelmatig colleges voor basisschoolkinderen (KidzCollege).
Studenten die hun thesis willen schrijven of onderzoek willen doen op het gebied van obesitas, eetstoornissen, leerprocessen, lijnen, en gerelateerde onderwerpen zijn welkom voor supervisie.

Publicaties

Schyns, G., Roefs, A., & Jansen, A. (n.d.). Cue exposure therapy reduces overeating of exposed and non-exposed foods in obese adolescents. Under Review.

Schyns, G., Roefs, A., Mulkens, S., & Jansen, A. (2016). Expectancy violation, reduction of food cue reactivity and less eating in the absence of hunger after one food cue exposure session for overweight and obese women. Behaviour Research and Therapy, 76, 57–64. doi:10.1016/j.brat.2015.11.007

van den Akker, K., Schyns, G., & Jansen, A. (2016). Enhancing inhibitory learning to reduce overeating: Design and rationale of a cue exposure therapy trial in overweight and obese women. Contemporary Clinical Trials, 49, 85–91. doi:10.1016/j.cct.2016.06.008

Jansen, A., Schyns, G.L.T., Bongers, P., & van den Akker, K. (2016). From lab to clinic: extinction of cued craving to reduce overeating. Physiology & Behavior, 162, 174-180.

Vervoort, L., van den Akker, K., Schyns, G.L.T., Kakoschke, N., Kemps, E., & Braet, C. (2016). Automatic processes in eating behaviour: understanding and overcoming food cue reactivity.  In R.G. Menzies, M. Kyrios, & N. Kazantkis (Eds.), Innovations and Future Directions in the Behavioral and Cognitive Therapies. Australian Academic Press.

Werthmann, J., Jansen, A., Vreugdenhil, A. C. E., Nederkoorn, C., Schyns, G., & Roefs, A. (2015). Food Through the Child’s Eye: An Eye-Tracking Study on Attentional Bias for Food in Healthy-Weight Children and Children With Obesity. Health Psychology, 34(12), 1123–1132.